Kategori: Genel Yazar: Mert Canlı
30 May 2010
Apple, geçtiğimiz günlere Microsoft‘u geride bırakarak teknoloji dünyasının en büyük şirketi oldu. Bu gelişme Apple’in yerini daha da sağlamlaştırdığını gösteriyor kesinlikle. Apple ile ilgili Marketoloji’de birçok yazı yazıldı. Hatta geçen Kasım ayında yazdığım Apple Mucizesi: iPod’un Mac’e Etkisi başlıklı yazımda Apple’ın fark yaratan stratejilerinin nasıl başarıya ulaştığına vurgu yapmıştım.
Apple, iPhone ile cep telefonu pazarını ele geçirmekle kalmadı, yarattığı devasa ağ ile büyük bir monopol (tekel) gücünü de elde etti. Bu monopol, cihazlara yüklenmesine izin verilen yazılımlardan, oyunlarda, uygulamalarda dikkat edilmesi gereken hususlara, oyunların, uygulamaların satışından elde edilen gelirin belli bir kısmına ortak olmaktan, bu ağa özel reklam sistemlerine kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Kısacası, Apple ürünlerini satmakla kalmıyor, sattığı ürünlerden de para kazanmaya devam ediyor. Tıpkı, HP’nin yazıcısını sattıktan sonra, kartuşlardan kazanması gibi. Aradaki fark, Apple HP’ye göre daha az suya sabuna dokunuyor.
Mobile & Wireless Communications Group Information & Communication Technologies Industry Analyst’i (uzun bir ünvan açıklaması oldu farkındayım
) Todd Day sunumunda Apple ile ilgili bazı bilgilere ve istatistiklere yer veriyor. Tüm uygulama mağazalarının kıyaslandığı tabloyu aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Konumuz Apple olduğu için Apple ile devam edelim. iPhone için uygulamalar iTunes ve App Store‘dan satın alınıyor. Sunumda paylaşılan istatistikler ise şu şekilde;
2014 için beklentiler ise toplamda 628.000 uygulamanın olması, 11.2 milyar download ve 8.2 milyar dolar toplam uygulama geliri.
Biraz da farklı bir kaynaktan gidelim. Flurry‘nin Mart ayında paylaştığı istatistiklerden bazıları ise şu şekilde;
Krizin etkilerinin bu rakamlar üzerinde değerlendirilmesi gerekiyor. Amerika’da oyun pazarı 2009′da daraldı. Bu süreçte iPhone’un pazar payını arttırması da konsol oyunlarının pahalı olmasıyla açıklanabilir. Rapora göre Apple’ın özellikle iPod Touch ile mobil oyun konusunda Sony PSP ve Nintendo’ya çok ciddi bir rakip olduğu, Apple’ın bu reklam ile mobil oyunda Sony ve Nintendo’nun yerini sarsmaya niyetliği olduğu vurgulanıyor. iPod Touch için yapılan oyunların PSP ve Nintendo DS’e göre çok daha ucuz olması sektörü yeniden şekillendirdi.
Uygulama mağazalarının analizi üzerine yoğunlaşmış olan Distimo da geçtiğimiz ay bir rapor yayınladı. Distimo raporunda iPad’e de yer vermiş. 3 Nisan’da satışa çıkan iPad için Nisan ayı itibariyle 4.870 uygulama geliştirilmiş. iPad için geliştirilen uygulamaların büyük çoğunluğunu %32′lik bir payla oyunlar oluşturuluyor. iPad için geliştirilen uygulamalardan özellikle Sağlık alanıyla ilgili olanlar en yüksek fiyatlarda satılıyor. Sağlığı sıralamada Finans takip ediyor. iPhone uygulamalarında ise en pahalı olanlar sırasıyla Sağlık, İş Dünyası ve Kitaplar. iPad’de en çok satılan ilk üç uygulama şu şekilde;
iPhone için ise bu sıralama şu şekilde;
Bu rakamlar bize ne ifade ediyor? Aslında ilk paragrafta açıkladığım durumu özetliyor. Apple, iPod Touch, iPhone ve iPad ile mobil dünyada oyun ve uygulama monopolü oluşturdu ve cihazlardan elde ettiği kârın dışında cihazlarda kullanılan uygulamalardan da para kazanıyor. Apple’ın Microsoft’u geçmesinin nedenini de biraz aydınlatmış olduk böylece. Birer sanat eseri gibi üretilen Apple ürünlerinin, bir cihazdan öte tüm dünyaya yayılan geniş bir platform olduğu unutulmamalı. Apple’ın bu platform üzerine iPhone OS 4 (yeni iPhone işletim sistemi) ile kurmayı planladığı iAd‘i de ayrıca başka bir yazıda inceleyeceğim.
![]() | twitter.com/marketoloji Bizi Twitter'da takip edin! |
Marketoloji, bizim pazarlama bilimini tanımladığımız kelimedir. Marketoloji.com pazarlama dünyasından haberlerin paylaşıldığı, fikirlerin yürütüldüğü, yorumların yapıldığı bir blogdur.
