Kategori: Pazarlama Yazar: Ezgi Merdin
22 Feb 2010Firmaların veya markaların artık ürün veya servisten öte aslında her yönüyle bir deneyim sattıkları ve pazarladıkları bir gerçek. Bu gerçeğin ötesinde artık markalar da ne sattıklarıyla değil ne tür bir deneyim sağlayabildikleriyle sınıflandırılıyorlar. İtalya’da yapılan bir akademik araştırma hepimizin bildiği bazı markaların deneyim açısından güçlerini ölçmüş ve gerçekten ilgi çekici. Şöyle bir incelersek:
iPod deneyim anlamında en fazla getiriyi sağlayan marka. En güçlü olduğu türler ise duyular, duygular, fayda ve hayat tarzı türündeki deneyimler. Diğer markalara fark attığı ayrıcalıklı gücü de “hayat tarzı” sağlayabilmesi, ki Harley Davidson markasını bile bu konuda geçmiş olması büyük başarı olarak görülebilir.
En zayıf marka ise Pringles çıkmış. Elbette ürün türleri ve marka ömürleri çok farklı ancak her marka yeni pazarlama ortamında artık kendi sunduğu şeye bir ürün olarak değil, tüketicinin duyularına, duygularına, aklına, ilişkilerine ve hayat tarzına katkıda bulunabilen komple bir paket olarak bakmak zorunda.
* Gentile et al. 2007
![]() | twitter.com/marketoloji Bizi Twitter'da takip edin! |
Marketoloji, bizim pazarlama bilimini tanımladığımız kelimedir. Marketoloji.com pazarlama dünyasından haberlerin paylaşıldığı, fikirlerin yürütüldüğü, yorumların yapıldığı bir blogdur.
